Forskjellen på MasterCard og VISA

Kredittkort i Norge er ofte knyttet opp til VISA eller MasterCard. Normalt tenker man ikke så nøye over om det er forskjeller på disse to selskapene. Når man søker om et kort ser man på kostnader og fordeler, og ikke hvilket betalingssystem det er tilknyttet. Likevel er det noen små forskjeller selv om de kanskje ikke er merkbare for deg i det daglige.

Betalingssystemer kontra kredittkort

Det er viktig å være klar over at verken VISA eller MasterCard egentlig utsteder kredittkort. Det er banker og finansieringsselskaper som står for dette. MasterCard og VISA forteller hvilket betalingssystem ditt kort er tilknyttet. Begge selskapene har som oppgave å formidle betalinger mellom de du kjøper varer eller tjenester av og banken din. Begge betalingssystemene dekker det meste av verden, med flere titalls millioner brukersteder.

Forskjellige vilkår, renter og liknende bestemmes av de som har utstedt kredittkort til deg, og ikke av MasterCard eller VISA. Selv om kredittkortutsteder er ansvarlig for dette, har VISA og MasterCard også enkelte forpliktelser overfor deg som kunde. Det kan for eksempel være erstatning i forhold til ID-tyveri eller liknende.

Norske bankkort oftest tilknyttet VISA

Har du lagt merke til at debetkort ofte har VISA-logoen trykket på? Det betyr ikke at du automatisk er eier av et kredittkort. Årsaken til dette er at BankAxept ofte benytter VISA’s betalingssystem. BankAxept er betalingsordningen som norske banker eier, og som gjør det mulig å bruke kortet til elektronisk betaling på nett eller butikk. VISA har hatt en markant fordel på det norske markedet, da de var raske med å utvikle et samarbeid med BankAxept. MasterCard har tidligere kun vært brukt for kredittkort, men dette er i endring. I dag finner man også debetkort som benytter MasterCards betalingssystem.

Hva er egentlig forskjellen for en kredittkortbruker?

Det er få merkbare forskjeller på disse betalingssystemene for deg som bruker kredittkort, men noen forskjeller finner man. En av disse er hvor man kan bruke kredittkortet sitt. Det hender at enkelte butikker/nettsteder benytter kun VISA eller MasterCards betalingssystem (selv om det blir færre og færre av disse). Det kan også variere hvilket betalingssystem som er vektlagt i forskjellige land. Det kan derfor være gunstig å undersøke før du legger ut på reise, slik at du velger kort utfra hvilket betalingssystem som er mest vanlig.

Den forskjellen som er mest merkbar vil være fordelsprogrammer knyttet til disse to selskapene. Hvilke fordeler man oppnår hos disse to selskapene vil variere. Vær oppmerksom på at her har kortutstedere også variasjoner på hvilke butikker/tjenester de har avtaler med.

Hva skal du velge?

Du som kortbruker bør fokusere på fordelspakkene. Det er her du kan finne gode tilbud og rabatter verden over. Så lenge dette er fordeler som passer ditt behov spiller betalingssystemet liten rolle.

Sammenlign alltid betingelsene

Derfor skal du sammenligne forskjellige banker og kredittkort opp mot hverandre, og ikke betalingssystemene. I forkant bør du ha klart for deg hvordan du kommer til å bruke kortet. Er det for eksempel til hverdags det skal benyttes, eller kun til reiser? Du vil finne mange som gir deg fordeler i dagliglivet. Det er alt fra rabatter på bensin, dagligvarer, rabatter på netthandel og videre. I tillegg kommer enkelte kort med gode tilbud på mobilabonnementer eller andre tjenester.

Har kredittkortet det du trenger?

Skal kortet benyttes til reise kan du se etter fordeler ved kjøp av alt fra flybilletter til hotellopphold og leie av bil. Her kan du finne variasjoner i forhold til hvilket land du skal til. Undersøk derfor nøye hvilke fordeler du kan få internasjonalt før du bestemmer deg for hvilket kredittkort du skal søke om. Husk også å sjekke om gratis reise- og avbestillingsforsikring er inkludert.